Nie ma to jak zjeść pyszną gorącą i na długo rozgrzewającą zupę na jagnięcinie 🙂 Jagnięcina działa wzmacniająco na element żołądka, śledziony i nerek.Wzmacnia również Chi organizmu. Zawiera takie minerały jak fosfor, wapń,żelazo oraz witaminy: B1,B2 oraz cenny kwas orotowy, działający przeciwnowotworowo.(opis z tej książki)
Składniki:
- 2 jagnięce golenie
- 5 marchewek
- 5 łyżek kaszy kukurydzianej
- 2 pietruszki
- 2 łodygi selera
- 2 pory
- 1 cebula
- Przyprawy do mięsa : tymianek , kminek mielony , ziele angielskie , liść laurowy
- Przyprawy do zupy : pieprz cayenne , imbir , sól morska , natka pieruszki , tymianek , kminek mielony
Wykonanie :
- Do dwóch litry wrzątku włożyć nóżki i przyprawy do mięsa
- Gotować 30 min w szybkowarze lub 1,5 godz w garnku
- Marchew i petruszkę pokroić
- Seler , pory , cebulę pokroić
- Mięso wyjąć z zupy i oddzielić mięso od kości
- Mięso włożyć do zupy
- Wsypać kaszę
- Warzywa dodać do zupy i gotować 10 min w szybkowarze lub 30 min w garnku
- Dodać przyprawy do zupy
- Dla dzieci można zupę zmiksować
- Smacznego życzę 🙂
Fajna delikatna zupka. Podoba mi się.
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Generalnie dziecko ma raj jeśli jego mam tu zajrzała. Dobre zdrowe jedzonko, które rozwinie nasze pociechy.
Pozdrawiam
Norbert – Portal Dzieciaki z klasą