Herbatka żelazna

Herbatka jest polecana dla dzieci zdrowych od 1,5 roczku ,dla alergików od od ok. drugiego roku życia, dla mam karmiących oraz kobiet cieżarnych tzn w stanie błogosławionym

 

•           Do 1,5 litra wrzącej wody wrzuć 1/2 łyżeczki tymianku,

•           pół łyżeczki świeżej posiekanej (lub 1/3 łyżeczki suszonej) pokrzywy,

•           1 łyżeczkę lukrecji, pół łyżeczki anyżu,

•           1/3 łyżeczki imbiru.

Gotuj 3–5 minut.

Uwagi:

Dzieciom zdrowym podawaj tę herbatkę nie częściej niż 2–3 razy w tygodniu,z uwagi na sporą ilość żelaza obecnego w liściach pokrzywy. Dzieciom ze stwierdzoną anemią można podawać do pięciu razy tygodniowo. Polecam ją świeżo upieczonym mamom, które po porodzie często cierpią na niedokrwistość oraz zmęczenie, a zwłaszcza tym, które karmią piersią. Mogą one pić 1–2 szklanki takiej herbatki codziennie przez trzy miesiące po porodzie, potem co drugi dzień, a następnie co trzeci, aż do osiągnięcia optymalnego poziomu żelaza we krwi.

 

Przepisy czerpię z ksiazki Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s