Korzenny ryż z jabłkami

Jest bardzo delikatny w smaku i na ciepło i na zimno. Idelany na śniadanie lub kolację. Jabłek można dodać więcej. W wersji dla dorosłych można dodać 2 razy więcej przypraw 🙂  
No to do dzieła :
  • 500 ml mleka
  • 250 g ryżu
  • 2 jabłka niezbyt kwaśnych jabłek
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy
 Na  gorące mleko z odrobiną kurkumy  i masła wrzuć:
ryż, szczyptę imbiru  i sól.
Gotuj pod przykryciem aż ryż będzie miękki .
Jak już ryż będzie miękki dodaj
starte 2 jabłka (niezbyt kwaśne),
1/3 szklankę wrzątku,
zagotuj na małym ogniu.
2–3 łyżki miodu,
 łyżeczkę cynamonu,
 pół łyżeczki mielonego kardamonu,
1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
szczyptę gałki muszkatołowej lub mielonych goździków (do wyboru i wedle upodobań).
Mieszaj często i gotuj, aż potrawa będzie gęsta i aromatyczna!
Smacznego 🙂
przepis pochodzi z tej książki
korzenny ryz z jablkami

korzenny ryz z jablkami

Potrawy rozgrzewające

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s