Krupnik wg pięciu przemian

Uwielbiam tą zupę . Lubię nagotować jej cały gar , pójść na spacer i po powrocie zajadać się pyszną , sytą i wciąż gorącą zupą

Składniki ( na pól gara) :

ok 500g wołowiny z kością lub baraniny z kością
5-6 łyżek kaszy jęczmiennej
1 duża cebula
1 por
1/8 kapusty włoskiej (zimą i jesienią – kapustę można pominąć)
3 marchewki
1 pietruszka
3 ziemniaki
tymianek i kurkuma – szczypta
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki imbiru
pieprz czarny
szczypta soli morskiej
ew. wegeta domowej produkcji (do smaku)
szczypta bazyli
zielona pietruszka ( garść)
majeranek szczypta
kminek mielony 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Do 2-3 litów wrzącej wody dodać:
szczyptę tymianku i kurkumy

mięso

kmink mielony

kaszę jęczmienną

liść laurowy

ziele angielskie

1/2 łyżeczki imbiru

Gogotować ok. 1,5godz ( lub 30 min w szybkowarze)
Potem dodać drobno pokrojone cebule i pory i
1/4 główki kapusty włoskiej drobno posiekanej i pokrojoną kalarepę (wersja na lato; zimą pominąć ten fragment)
Dodać łyżeczkę wegety, soli do smaku, szczyptę bazylii, garść zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
Dodać szczyptę majeranku, wrzącą wodę do uzupełnienia ilości zupy,
Dodać drobno pokrojone marchewki, dużą pokrojoną pietruszkę, pokrojone ziemniaki
gotować ok. 1/2 godz. (do miękkości jarzyn)
dosmakować: pieprzem,solą, zieloną pietruszką

Orginalny Przepis pochodzi z ksiązki Anny CiesielskiejImage

Reklamy

2 myśli nt. „Krupnik wg pięciu przemian

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s