Chleb pszenno – żytni dla dzieci i nie tylko

Wczoraj w nocy upiekłam 3 chleby ,  typowo pszenno-żytnie czyli idealne dla dzieci do lat 3 ( jakoże dzieci najlepiej trawią właśnie taki chleb).  Dzieciom najlepiej podawać czerstwy chleb taki 5 dniowy,

Zrobiłam 2 porcje , poniżej podaję przepis na 1 porcję tzn 1,5 chleba :

Do robota kuchennego dodałam

250 gram mąki chlebowej , może być pszenna

250 gram mąki żytniej

7 gram drożdzy

łyżkę tymianku

łyżeczkę majeranku

łyżeczkę imbiru

włączyłam robota na małe obroty i dodałałm ok 315 ml letniej wody z leczniczą herbatką rooibos.  Płyn nalezy wlewać powoli . Ciasto jest dobre jak już odchodzi od miski i noża.

Wtedy dodaje trochę soli morskiej i znowu włączam na obroty.

Chleb przekładam do miski , przykrywam folią przezroczystą

i wkładam do piekarnika w którym włączam żarówkę na ok 1.5 godz  ( lub stawiam na lodówce na 5 godz)

jak ciasto wyrośnie , to biję je drewnianą łyżką i przekładam je do 1,5  szt  formy silikonowej

znowu przykrywam folią i wkładam do piekarnika z tą żarówką na około 20 min

chleb a właściwe 3

wyjmuje jajko z lodówki , roztrzepuje w kubku

jak ciasto podrośnie to smaruje je jakiem aby skórka była chrupiąca i błyszcząca

sypię tymiankiem i znowu smaruję jajkiem aby zioła lepiej się trzymały

wkładam do piekarnika elektrycznego nagrzanego na 200 stopni  i piekę około 25-30 min.  Skórka jest dobrze spieczona i wykałączka sucha.

3 chleby

Chleb studzę na kratce

Chleby przechwuję w piekarniku , zawienięte w lnianą ściereczkę

Reklamy

3 myśli nt. „Chleb pszenno – żytni dla dzieci i nie tylko

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s