Pudding z kaszy jaglanej , idealny przy katarze , kaszlu , przeziębieniu etc

Ten  pudding robię zawsze jak moje dziecko dostaje kataru , a przy jesiennej pogodzie to się zdarza . Podaję memu 2 latkowi taki pudding 3x dziennie + normalne wszystkie  gotowane  ciepłe posiłki. Katar znika w przeciągu 1-2 dni. Polecam ten pudding wszystkim dzieciom ale także i dorosłym.
Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej ( 1 miarka )
  • ok 500 ml  zimnej wody (2 miarki)
  • pół szklanki mleka
  • 170 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
Wykonanie:
  1. Kaszę dobrze przepłukać zimną wodą i wsypać do garnka
  2. Zalać wodą (2 x więcej niż kaszy)
  3. Dodać przyprawy, zamieszać i gotować aż do wyparowania wody. Ewentualnie mieszać aby kasza się nie przypaliła .
  4. Następnie dodać mleko zwykłe i skondensowane oraz miód.
  5. Gotować aż pudding będzie bardzo gęsty. Mieszać dość często aby kasza się nie przypaliła.
  6. Dużo zdrowia i smacznego życzę 🙂

Image

Bardzo dobrze gotuje się ten pudding w garnku do gotowania ryżu.
Advertisements

2 myśli nt. „Pudding z kaszy jaglanej , idealny przy katarze , kaszlu , przeziębieniu etc

    • Przepraszam za długą odpowiedz ale mnie trochę tu nie było.
      Mleko krowie mozna zastąpić wodą albo mlekiem roślinnym.
      Uwielbiamy mleko hemp ,owsiane , migdałowe czy tez kokosowe 🙂
      Wtedy dobrze jest dodać np syrop klonowy do posłodzenia .

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s