Owsiane kluski kładzione

Miałam obawy jak robiłam te kluski , bo mój Synek dość wybredny ostatnio jest , ale ale polałam je sokiem owocowym i całe 3 szt zostały przez Syneczka wciągnięte 🙂

Składniki:

  • 6 pełnych łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka zimnej lub letniej wody
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1 jajko (lub samo żółtko – dla uczulonych),
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1/3 łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Do miski wsyp 6 pełnych łyżek płatków owsianych

i zalej je 1 szklanką zimnej lub letniej wody, namaczaj przez noc.

Następnego dnia dodaj do owsianej masy:

1/3 łyżeczki soli morskiej

2 szklanki mąki pszennej,

1/3 łyżeczki kurkumy,

1 jajko (lub samo żółtko – dla uczulonych),

2-3 łyżki mąki kukurydzianej,

1/3 łyżeczki imbiru,

taką ilość wody, by ciasto było średnio gęste.

Wymieszaj dokładnie , ew. zmiksuj

kładź masę dużą łyżką na gotujący wrzątek z dodatkiem oliwy z oliwek.

Gotuj 8–10 minut od wypłynięcia.

Kluski można  polać masłem , sosem albo sokiem owocowym

Owsiane kluski kładzione

Owsiane kluski kładzione

Przepis jest prawie oryginalnie pobrany z tej książki  

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s