Zupa z kaszą gryczaną już dla niemowlaków

Zupkę tę można podawać już dzieciom , które mają ukończone 6 mcy , nawet dla alergików.Ponieważ została stworzona i przetestowana przez niejedną mamę alergika. Jest szczególnie polecana jesienią i zimą. Jest ważne aby zupę tworzyć według podanej kolejności i ze wszystkich podanych tutaj składników.

Przepis:

1 litr gotującego wrzątku, szczypta tymianku,

ok. 7 dag cielęciny z kością, szczypta kminku,

szczypta imbiru, 1 ziele angielskie,

1/2 łyżeczki soli najlepiej morskiej

Gotuj 1,5 godziny i dodaj:

2–3 gałązki pietruszki zielonej, szczyptę bazylii,

szczyptę kurkumy, 1 łyżka kaszy gryczanej najlepiej niepalonej,

2 mniejsze marchewki, 1 małą pietruszkę, 6–8 ziemniaków, można dodać

1 małego batata,

1 średnią cebulę, kawałeczek białej części pora, plasterek eowetowa, szczyptę chilli,

sól do smaku.

Gotuj 1 godzinę, zmiksuj, podziel zupkę na dwie połowy i w jednej części

zmiksować 1 łyżeczkę mięska, i dosmakuj obie:

ok. 1/2 łyżeczki soku z cytryny,

szczyptę majeranku,

3–4 krople oliwy z oliwek, bądź masło,

szczyptę pieprzu czarnego.

Uwagi:

Zupa z kaszą gryczaną musi być dobrze zrównoważona smakiem kwaśnym,szczególnie wiosną i latem, zatem zwróć na to baczną uwagę i próbuj pod koniec gotowania.

Przepisy czerpię z ksiazki :Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s